ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ανηφορίζοντας από Ξυλόκαστρο και κάνοντας μια διαδρομή ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπέλια θα συναντήσετε τα χωριά Ρίζα και Ρέθι. Μετά από 25χλμ. (από το Ξυλόκαστρο) θα περάσετε έξω από την Κάτω Συνοικία, για να βρεθείτε μετά από 2χλμ. στα Μεσαία και Άνω Τρίκαλα. Είστε ήδη στην καρδιά της ορεινής Κορινθίας!

Η ονομασία Τρίκαλα φαίνεται να προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει η περιοχή: 1. Καθαρό αέρα, καλό κλίμα χωρίς υγρασία, 2. Αμπέλια που βγάζουν πολύ καλό κρασί, 3. Άφθονα πηγαία νερά με ξεχωριστή γεύση.

Στο κέντρο των Κάτω Τρικάλων θα συναντήσετε μια πέτρινη πλατεία που τη συντροφεύουν δύο αιωνόβια πλατάνια και ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακές γεύσεις από ντόπια προϊόντα και καλό κρασί από τους αμπελώνες της περιοχής. Τα Κάτω Τρίκαλα είναι η παλαιότερη συνοικία και αποτελεί ιστορική συνέχεια του αρχαίου Πύσαιου της Πελλήνης. Ο Παυσανίας αναφέρεται στην περιοχή στο έργο του «Αχαϊκά».

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια στα Τρίκαλα κατέφθαναν ασθενείς που είχαν ανάγκη να βρουν θεραπεία με σύμμαχο το άριστο κλίμα και τον καθαρό αέρα που προσφέρονται στον επισκέπτη.

Την εποχή της Τουρκοκρατίας τα Κάτω Τρίκαλα συναγωνίζονταν με τα Άνω Τρίκαλα σε πλούτο και σε ανεπτυγμένους πνευματικά ανθρώπους.

Επισκεφτείτε τις Μονοθάλαμες εκκλησίες Άγιο Δημήτριο, Άγιο Ιωάννη, Άγιο Μακάριο, Άγιο Ανδρέα, Άγιο Νικόλαο και την Αγία Καθολική. Η Κάτω Συνοικία έχει το πανηγύρι της στις 29 Αυγούστου, στην Αποτομή της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου.

Ανηφορίζοντας στη Μεσαία Συνοικία των Τρικάλων θα απολαύσετε μια καταπληκτική, πανοραμική θέα στα βουνά της Κορινθίας.

Φημισμένο είναι το πανηγύρι του χωριού που γίνεται στις 6 Αυγούστου στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Επισκεφτείτε τις εκκλησίες Μεταμόρφωση της Σωτήρας, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Τρύφωνας, Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τη Μονή της Παναγίας που υποστηρίζεται ότι ιδρύθηκε γύρω στα 1700 από το Μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ’ Νοταρά.

Ανηφορίζοντας θα συναντήσετε τα Άνω Τρίκαλα αλλιώς “αρχοντομαχαλάς” την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 16ου αιώνα μένοντας μέσα σε υψηλούς πύργους με σιδερένιες πόρτες από τους οποίους σήμερα ελάχιστοι υπάρχουν για να θυμίζουν τα μεγαλεία της εποχής εκείνης. Σήμερα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Πύργο των Νοταράδων και το ερειπωμένο αρχοντικό των Δασαίων, στην πόρτα του οποίου υπάρχει η επιγραφή “1806 Μαΐου 1, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΩΛΙΩΤΗ ΟΥΤΟΣ Ο ΟΙΚΟΣ ΕΚΤΙΣΘΗ”.

Επισκεφτείτε τις εκκλησίες Αγία Βαρβάρα, Αγία Τριάδα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Γεράσιμος.

Αφήνοντας πίσω σας τα Άνω Τρίκαλα, ο δρόμος βγάζει στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που η παράδοση το θέλει να χτίζεται γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Η αυλή της Μονής είναι κατάφυτη από λουλούδια και δέντρα, ενώ η θέα στην κοιλάδα του Σύθα ποταμού και στα αντικρινά χωριά των Τρικάλων (Μάννα, Στύλια, Παναρίτι) είναι πραγματικά μαγευτική.

Οροπεδιο Ζηρια

Αφήνοντας πίσω μας τις τρεις συνοικίες συνεχίζουμε τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο οδηγώντας προς την καρδιά του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, στο μεγάλο οροπέδιο της Ζήριας και στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί προς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, το μοναδικό βιότοπο, που αποτελεί τον πυρήνα της ευρύτερης περιοχής και είναι ενταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000. Επίσης μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τη λίμνη Δασίου, με τα υπέροχα λιβάδια με αγριολούλουδα αλλά και προς την Ψηλή Κορφή του βουνού στα 2.374 μ, απ’ όπου η θέα είναι ανεμπόδιστη από τον Ταΰγετο μέχρι τον Όλυμπο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Ερμή δυτικά της Φλαμπουρίτσας, χαρακτηριστικό για το βάθος του και για τους θαλάμους με πολλούς πολύχρωμους σταλακτίτες. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Ερμής από τη Νύμφη Μαία. Η κατάβαση στο σπήλαιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός.

Οι πλαγιές που αναπτύσσονται πάνω από το μικρό καταφύγιο και μέχρι την κορυφή του βουνού προσφέρονται για ορειβατικό σκι, οπότε εάν η εποχή το επιτρέπει θα συναντήσετε επισκέπτες που απολαμβάνουν το χιόνι.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάβαση από το χωριό Μάννα προς τις απόκρημνες κορυφές της Μικρής Ζήρειας, στα 2.127 μ. Στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, που μπορείτε να τους ακολουθήσετε και να γνωρίσετε πανέμορφα μέρη, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και οδηγεί στη Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή εάν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε και τα ημιάγρια άλογα που υπάρχουν στην περιοχή.